Malaysia
Door: Webmaster Rens
Blijf op de hoogte en volg Renske
07 April 2005 | Maleisië, Cameron Highlands
Ik heb ook een speciale rondleiding gehad van een oude Malaysische man. Deze man woont in een geheel traditioneel Malaysische woning die opengesteld wordt aan het publiek. Allemaal mooie verhalen over de geschiedenis wist hij ons te vertellen, terwijl we helemaal in beslag werden genomen door de schoonheid van het typisch malaysische huis.
Verder was er ook nog een typisch museum over schoonheid en wat dat nou is en op wat voor een manier verschillende culturen dat aanschouwen en mee omgaan. Van ingekorte schoentjes van de chinezen, korsetten van de hoogstaande rijke dames, tot piercings en tatoeages.
In Chinatown heb ik weer veel van het chineze leven geproefd, en veel gezien van de speciale groep chinezen, namelijk de baba en de nonya. Deze groep chinezen zijn een behoorlijke tijd geleden naar Malaysia geimmigreerd. Zij hebben hun eigen gebruiken en gewoonten meegenomen, maar door de lange verblijf-periode, zijn ze verschillende invloeden van de westerse wereld en ook van de malaysische wereld gaan mixen met hun eigen cultuur. Door de huwelijken die hieruit ook voortvloeiden tussen de chinezen en de malaysische mensen, ontstond ook een mengelmoes van de keuken. Vooral in Melaka zijn ze hierin gespecialiseerd. En dit viel dan ook onder een van mijn dingen die ik mee wilde krijgen in mijn reis in Malaysia. Samen met 6 anderen van het hostel hebben we heerlijk zitten smikkelen van de specialiteiten van dze keuken. Om af te sluiten namen we Cendol, wat een soort ijsspecialiteit is, met bonen op de bodem!!!
Een andere avond heeft de hostelbaas ons meegenomen naar een vegatarisch restaurant waar we tussen alle locals weer heerlijk spicy hebben gegeten. Deze keer sloten we niet af met een ijsje, maar met een potje bowlen. Melaka heeft een mega-groot shopping complex, heel modern, waar dus zelfs bowlingbanen zijn te vinden. Al mijn avondjes bowlen in eindhoven zijn zeker niet voor niks geweest. Het laatste potje ben ik tweede geworden en stonden ze versteld van mijn techniek!!!!
Donderdag 31 maart was ik weer toe aan wat nieuws en heb de bus naar Kuala Lumpur genomen. Terwijl ik in het hostel zat te wachten totdat ik mijn kamer kon betreden, kwamen Renske en Mariska het hostel binnen lopen. We hadden nog niks echt duidelijk af gesproken, dus waren beiden helemaal verrast dat we precies op hetzelfde moment waren aangekomen. In Chinatown bijgekletsen onder het genot van wat Chineze gekke hapjes. Zij hadden op Java en Sumatra ook ontzettend mooie dingen meegemaakt, dus de eerste paar uur raakten we maar niet uitgepraat.
We zijn eindelijk weer eens wezen shoppen, waarvoor je Kuala Lumpur wel goed zit!!! Nadat we goed geslaagd waren, kwamen we een man tegen die helemaal fan was van Nederlanders. Hij had zelf ook een paar jaar in Nederland gewoond en was ook wezen backpacken door Europa. Hij wilde ons graag tracteren op een super de luxe maaltijd in een sjiek restaurant, waar wij natuurlijk geen nee tegen zeggen. Wijn alleen vond hij niet genoeg, dus vervolgens nam hij ons mee naar een hippe bar, waar ook nog eens een man of the year contest werd gehouden. We hebben in elk geval flink gelachen. De avond daarna stond ook in het teken van gezelligheid, aangezien Mano een avondje niet genoeg vond. Hij heeft ons meegenomen naar het uitgaansgedeelte in Kuala Lumpur waar we een fantastische avond hebben beleefd met muziek, dansen, locals, bier, eten....
Met een heel slechte film de volgende dag in de grootste bioscoop van Zuid-Oost Azie, hebben we nagelachen over deze mooie avond.
Om ook nog wat van de omgeving van Kuala Lumpur te zien, zijn we naar de Batu Caves geweest, een speciale Hindu-grot. Het was niet zo heel erg indrukwekkend, maar leuk om gezien te hebben. Maar ons laatste ochtendje was wel een hoogtepunt. Heel hoog zelfs. We zijn de petronas towers ingegaan en hebben Kuala Lumpur vanuit de hoogte bewonderd.
Vijf uur in de bus, over slingerende wegen. Waardoor we uiteindelijk wel in de Cameron Highlands terecht komen. Hier hebben ze maar een seizoen en verbouwen ze aan de lopende band thee, aardbeien, bloemen, rozen, honing, groenten.... Van dit alles hebben we mogen genieten tijdens een tour van een halve dag. We zijn naar allerlei soorten farms geweest en hebben o.a. de lekkerste aardbeien shake mogen uitproberen. Bij de theeplantage heb ik het thee-proces van dichtbij gezien, en natuurlijk zitten theeleuten in het theehuis.
Verder heb ik het voor het eerst sinds weken behoorlijk koud. We zitten hier in het binnenland en het is hier niet dat ontzettende zweetweer wat ik gewend ben. Dus 's nachts kruipen we lekker onder wol, netzoals jullie waarschijnlijk doen!!
Vandaag verlaten we de Cameron Highlands alweer. We gaan met z'n zevenen in een prive-busje naar Taman Negara, de oudste en grootste jungle, wat we natuurlijk wel even willen zien. Hier zullen we een jungleferry nemen om een groet te brengen aan de tijgers en neushoorns en alle andere beesten die we tegen gaan komen. Na een nachtje in de jungle, gaan we nog meer jungle zien. Deze keer niet vanuit de ferry, maar vanuit de trein. We nemen de jungletrein naar Kota Bahru. Daar hopen we eindelijk weer eens te worden toegelachen door een lekker zonnetje op een van de mooie eilanden aan de oostkust.
07 April 2005 - 06:42
Anne Fleur:
Hee Bowlingexpert!
Ik wil zo graag snel afstuderen en dan ook zo'n reis maken!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Smak! -
07 April 2005 - 11:26
Marc:
Hoi Renske,
Dat klinkt erg goed allemaal. Ik moet even kijken wat ik allemaal nog ga doen. Maar ja... -
07 April 2005 - 12:54
Wilma:
Zo te zien, maak je ontzettend veel leuke, aparte dingen mee. Geniet maar lekker van alles, want voor je het weet begint het oude leventje in Nederland weer. Lonneke is op dit moment slecht bereikbaar en heeft nauwelijks beschikking over internet. We weten wel dat ze behoorlijk hard moet werken en minder verdient dan bij de vorige job. Voordeel is, dat ze nauwelijks geld kan uitgeven en er zijn weer genoeg gezellige mensen . Leuk om weer op de hoogte te zijn van jouw ervaringen en tot de volgende keer maar weer. Liefs van Wilma en Frans. -
08 April 2005 - 09:19
Petra Rosendahl:
Hi Renske,
Wat beleef jij toch ontzettend veel! Wat een indrukken allemaal, je beschrijft het ook heel beeldend. Leuk om te lezen.
Nog een paar weken en dan zie je Connie weer... Te gek om samen met je moeder te gaan rondtrekken.
Geniet van je laatste maandje (?) leven vol vrijheid en avontuur!!!
Veel liefs en alle goeds uit Nijmegen in Holland, namens de boys en Jan en natuurlijk van mij. -
09 April 2005 - 13:33
Charlot En Brechtje:
Leuk om te lezen dat je het zo naar je zin hebt. Hier gaat alles ook nog steeds erg goed Ubud. -
11 April 2005 - 12:24
Inger:
he rens,
heb je nog een coole gala gadget kunnen vinden? 12 mei gaan we volgens mij niet halen, maar maken snel een date. (btw als je niet snapt waar het over gaat, was je echt te dronken)
veel plezier nog en de groetjes
-x-
inge -
15 April 2005 - 03:27
Lau & San:
Hai Renske.
Zo te lezen vermaak je je erg goed in Azie? Er is ook zoveel te zien. Wij zitten nu in Christchurch en hebben onze reis door het zuider-eiland er op zitten, NZ is echt een ontzettend mooi land!!! Er is hier zoveel te zien, je kan het echt niet met australie vergelijken. Maandag gaan we voor 5 weekjes naar het noorder-eiland, zijn erg benieuwd.
Have Fun!!
Cheers.
Sanne & Laura
ps Onze stopover is ook in Singapore/ Kuala Lampur, dus als je tips hebt dan horen we t graag.